ENTERPRISE ARCHITECTUUR

Enterprise architectuur beperkt zich niet tot het technische domein. Het is verbonden met de domeinen organisatie, organisatiestructuur, bedrijfsprocessen, producten en diensten. Voor succesvolle toepassing van IT volstaat niet enkel de implementatie van de technologie. Het draait allemaal om de organisatieverandering waarvan IT onderdeel uitmaakt.

CONTACT

Van strategie naar architectuur

Architectuur zorgt ervoor dat noodzakelijke aanpassingen bedrijfsprocessen, informatie en technische infrastructuur door veranderende eisen van binnen en buiten de organisatie in samenhang worden doorgevoerd.

Het is belangrijk de vertaling van strategie naar architectuur te maken en vast te stellen van de ambitie voor IT is. Een heldere gezamenlijke architectuurvisie is een solide basis voor overleg, communicatie en verandering.

Deelarchitecturen

Enterprisearchitectuur kan worden opgedeeld in de volgende vier typen deelarchitecturen:

  • Businessarchitectuur
  • Informatiearchitectuur
  • Applicatiearchitectuur
  • Technische architectuur

Architectuur gaat over samenhangende en niet tegenstrijdige principes. Het geeft richting aan de toekomst en geeft grip op de veranderingen. Het legt verbanden tussen producten, organisatiestructuur, processen, gegevens, applicaties en infrastructuur. Vanuit deze samenhang zijn we in staat om verbeteringen te ontwerpen, te innoveren en deze op gecontroleerde wijze te realiseren.

VISIE =
TOEKOMST

Samen een architectuurvisie te ontwikkelen zonder op uw stoel te gaan zitten.

Softwarearchitectuur

Service-georiënteerde architectuur

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem sadips ipsums aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.
Industry Alliance
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem sadips ipsums aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.
Xtra Technologies

Herkent u één van de volgende kenmerken?

  • Complexiteit in processen, informatiesystemen en IT
  • Meerdere klantbeelden
  • Te hoge kosten van nieuwe productontwikkeling
  • Beperkte flexibiliteit, lange time to market
  • Moeilijkheden om actuele, betrouwbare en/of integrale rapportages te krijgen
  • Moeilijkheden om risico’s inzichtelijk te krijgen of te verkleinen

Door toegenomen complexiteit en behoefte aan integratie met andere systemen (eigen of van derden) zijn bovenstaande kenmerken te verklaren. Enerzijds moeten organisaties innoveren om mee te gaan met steeds weer nieuwe businessontwikkelingen, de concurrentiestrijd aangaan met bestaande branchegenoten en nieuwe toetreders en nieuwe wet- en regelgeving. Anderzijds hebben organisaties vaak last van gefragmeteerde systemen of van historische bedrijfsintegratie die juist weer moet worden ontvlochten.
HRA Visie kan organisaties helpen in het bieden van overzicht, richting en creatieve oplossingen.